Search This Blog

Wednesday, March 1, 2017

ক্যাডেট কলেজ ভর্তি পরীক্ষা-মডেল টেস্ট-১

ক্যাডেট কলেজ ভর্তি পরীক্ষা
মডেল টেস্ট-
ইংরেজি পূর্ণমান: ৬৫
প্রিয় ক্যাডেট কলেজে ভর্তি-ইচ্ছুক শিক্ষার্থী, ভর্তি পরীক্ষার পূর্ণমান-২০০ আজ ইংরেজি বিষয়ের মডেল টেস্ট ছাপা হলো। 
1. People use — bins to put rubbish.
a. Plastic b. cloth c. wool d. nilon
2. Disease and anxiety lead us to — life.


a. happy b. unhealthy c. healthy d. poor
3. What do we use for cold?
a. Honey and tulsi b. Honey and aloevera
c. Turmeric and garlic d. Tulsi and neem
4. What is meant by “destination”?
a. Attraction b. Spot c. Beauty d. Nature
5. What does the word ‘alluring’ mean?
a. Disgusting b. Boring
c. Attractive d. Unappealing
6. What do we call the people who laid down their lives for the independence.
a. Soldiers b. Martyrs
c. Fighters d. Oppressors
7. What does the phrase ‘swoop down’ mean?
a. attack with previous warning
b. Attack without warning
c. Attack slowly d. Attack gradually
8. The word ‘friendly’ is a/an —.
a. noun b. adjective c. adverb d. interjection
9. The elderly people are, —.
a. helpful b. sympathetic
c. helpless d. happy
10. How did Hason Raja feel about his wealth?
a. Meaningless b. Meaningful
c. Useful d. Useless
11. Blogs are —.
a. social websites b. political website
c. interesting website d. useful website
12. When was the ‘Concert for Bangladesh’ held?
a. On 1st August, 1970
b. On 1st June, 1971
c. On 1st August, 1971
d. On 1st July, 1971
13. Occupation is a — word.
a. monosyllable b. disyllable
c. tri-syllable d. none
14. Find out the correct spelling.
a. busenesman b. businesman
c. businessman d. besinessman
15. Find out the correct spelling.
a. Maleysia b. Malaysea
c. Malaysia d. Melaysia
16. What does 'look after’ mean?
a. take care of b. look for
c. search d. look over
17. An assertive sentence makes a —.
a. desire b. statement
c. feeling d. command
18. What is the other name of strong verb?
a. regular verb b. irregular verb
c. defective verb d. none
19. The moon will shine, —?
a. will she b. willn’t it
c. won’t it d. won’t she
20. Jim has a rain coat?
a. Noun b. Adjective c. Adverb d. Verb
21. She has a cut in her face.
a. Noun b. Verb c. Adjective d. Adverb
22. One would think he was mad.
a. Noun b. Pronoun c. Adjective d. Adverb
23. Noun of ‘see’ is —.
a. Seeing b. See c. Sight d. None
24. Noun of ‘speak’ is —.
a. Speak b. Speach c. Speech d. Speaking
25. We — television.
a. see b. look c. watch d. enjoy
26. What is the past participle from of “be’’.
a. be b. am/is/are c. was/were d. been
27. She is afraid — insects.
a. from b. for c. of d. in
28. — English are industrious.
a. A b. An c. The d. no article
29. Fazlul Huq was — Napoleon of Bengal.
a. the b. a c. an d. no article
30. — ewe is — animal.
a. A, an b. The, the c. The, a d. no article
31. — sooner, — better.
a. A, an b. The, a c. The, the d. no article
32. The plural form of ‘life’—.
a. lifes b. lives c. lifs d. livess
33. Which noun seems plural but use as singular?
a. public b. politics c. sheep d. dish
34. To err is—.
a. human b. humane c. humain d. none
35. An orphan belongs to —.
a. masculine gender b. feminine gender
c. common gender d. neuter gender
36. Which one is considered as feminine?
a. night b. winter c. doctor d. duke
37. Only a brave boy can do it. (Negative)
a. None but only a brave boy cannot do it
b. None but a brave can do it
c. None but a brave do it
d. None but a brave boy can do it
38. “She is ill.’’ (Present Perfect).
a. She has been ill b. She has illed
c. She is illed d. None
39. The man (work) diligently.
a. had worked b. works
c. will be working d. has to work
40. What you (to do) last night?
a. do you b. did you do
c. had you done d. did you
41. I shall go home after I (to finish) the work.
a. had finished b. have finished
c. shall have finished d. finished
42. Have you ever (to be) to sylhet?
a. being b. been c. have been d. had been
43. The train (left) before we reach the station.
a. has left b. have left
c. will have left d. had left
44. Noun of ‘sit’ —.
a. Sitting b. Set c. Seat d. None
45. Maradona is terribly excited. Here ‘terribly’ is adverb of —.
a. frequency b. degree c. preposition d. time
46. He stood first because he read attentively. Here ‘because’ is adverb of—.
a. reason b. cause & effect
c. both a & b d. none
47. I spoke to him — phone last night.
a. on b. over c. through d. by
48. The house is — fire.
a. at b. on c. by d. into
49. There is no quarrel — Naimer and Messi.
a. among b. between c. in d. with
50. My dog is — strong — faithful.
a. not, but b. not only, but also
c. either, or d. none
51. Walk fast — you should miss the train.
a. though b. after c. that d. lest
52. Everybody hates a liar. (Interrogative)
a. Who hates a liar?
b. Who does not hate a liar?
c. Does everybody hate a liar?
d. Doesn’t everybody hate a liar?
53. Dhaka is the largest city in the Bangladesh. (Positive)
a. Dhaka is the only large city in Bangladesh
b. No other city in Bangladesh is so large as Dhaka
c. No other city in Bangladesh is as large as Dhaka
d. Any other city in Bangladesh is not so much large like Dhaka
54. No other man in the village is as wise as he. (Superlative)
a. He is the wisest man in the village
b. No other man in the village are the wisest like he
c. All other man in the village are not the wise as him
d. He is the wisest as any other man in the village
55. Oil is lighter than water. (Positive)
a. Water is as light as oil
b. Oil is as light as water
c. Water is not so light as oil
d. Water is not as light as oil
56. Globalization is not good for developing countries. Do you agree? Why? Why not? 5
57. Who is the man? What is he doing? Write ten sentences. 5
অধ্যক্ষ
প্রচেষ্টা ক্যাডেট স্কুল, তাজমহল রোড, ঢাকা

ক্যাডেট ভর্তি পরীক্ষার মডেল টেস্ট- এর সঠিক উত্তর


ইংরেজি (বহুনির্বাচনি অংশ)
1. a 2. b 3. a 4. b 5. c 6. b 7. b 8. b 9. c 10. a 11. a 12. c 13. c 14. c 15. c 16. a 17. b 18. b 19. d 20. b 21. a 22. b 23. c 24. c 25. c 26. d 27. c 28. c 29. a 30. a 31. c 32. b 33. b 34. a 35. c 36. a 37. d 38. a 39. b 40. b 41. c 42. b 43. c 44. c 45. b 46. b 47. b 48. b 49. b 50. b 51. d 52. b 53. c 54. a 55. d.

No comments:

Post a Comment