Search This Blog

Wednesday, March 1, 2017

Cadet collage Admission Model Test 05

ক্যাডেট কলেজ ভর্তি পরীক্ষা

পূর্ণাঙ্গ মডেল টেস্ট-

English (Marks : 75)
1x55 = 55
Read the passage carefully and answer question 1-5.
The great ship Titanic sailed for New York from Southampton on April 10th, 1912. She was carrying 1316 passengers and a crew of 891. At that time, however, she was not only the largest ship that had ever been built, but was regarded as unsinkable, for she had sixteen water tight compartments. The tragic sinking of this great liner will always be remembered for she went
down on her first voyage with heavy loss of life.
Four days after setting out, while the Titanic was sailing across the icy-water of the North Atlantic, a huge iceberg was suddenly spotted by a look out. After the alarm had been given the great ship turned sharply to avoid a collision. Suddenly there was slight trembling sound from below and the captain went down to see what had happened. The noise had been so faint that no one thought that the ship had been damaged. below, the captain realized to his horror that the Titanic was sinking rapidly, for five of the sixteen water tight compartments had already been flooded.
1.     The Titanic was bound for_
         a. New York      b. Southampton 
c. New Hampshire     d. Chicago
2.    The word ‘crew’ means_
         a. The captain of the ship    b. The sailors
          c. A group of people working together     
    d. People working on the ship
3.     How many watertight compartments did the Titanic have?
         a. fifteen     b. sixteen      
    c. seventeen     d. eighteen
4.     This great liner will always be remembered, here the liner means_
        a. a passenger’s ship that travels on a regular route
        b. a ruler used to draw a straight line
        c. a person who keeps a telephone connection open
         d. a person who works in line with the others
5.     The Titanic collided with _
         a.  another passenger ship     b. a rock      
    c. a huge iceberg    d. a cargo-ship
6.     Get the sum to do.
       a. Get the sum doing     b. Get the sum to did     
         c. Get the sum be done    d. Get the sum to doing
7.    The hen has to lay. Ten eggs.  
        a. The hen has lied ten eggs.   
    b. The hen has lays ten eggs.   
c. The hen has lain ten eggs.       
    d. The hen has laid ten eggs.
8.     The man to hang for murder. (Past form)
    a. The man was hung for murder    
    b. The man hanged for murder     
      c. The man was hang or murder      
    d. The man is hang for murder
9.     Which is the short form of ‘will not’?
         a. willn’t     b. won’t         
    c. wiln’t     d. will’t
10.    An adverb is a modifying word that qualifies a_
        a. Verb     b. Noun        
    c. Subject     d. Pronoun
11.     “Don’t laugh at the poor.” The sentence type is_
         a. Assertive     b. Imperative      
    c. Interrogative    d. Compound
12.     ‘He killed himself.’ Here ‘killed’ is _
         a. Nonfinite Verb       b. Proverb          
       c. Reflexive Verb          d. Causative Verb
13.     Hurrah! We won the match. Here ‘Hurrah’ is_
          a. Conjunction b. Interjection       
    c. Preposition       d. Subject
14.     Which one is the correct sentence?
         a. He does not know to write         
      b. He cannot know how to write
       c. He do not know how to write        
    d. He does not know how to write
15.     He is poor but honest. Here ‘but’ is_
    a. Interjection     b. Conjunction       
    c. Preposition     d. None of the above
16.     The feminine of ‘monk’ is_ 
    a. mank    b. nun        
    c. ewe           d. roe
17.     The superlative form of ‘farther’ is_ 
          a. far     b. farthest           
    c. farest            d. furthest
18.     The more a man gets, _ more he wants.     
          a. a  b. an 
c. the    d. some
19.     We enjoyed _ at Cox’s Bazar.      
       a. ourself     b. ourselves       
    c. usself     d. ourselv
20.     It is high time he _ his bad habits.     
       a. change       b. changed       
    c. has changed    d. changing
21.     Everybody _ flowers.      
      a. love    b. loves       
    c. loved    d. will love
22.     Let a shirt _ for me.   
      a. be bring    b. be buy
      c. be brought    d. was bought
23.     Can you drive a car? No, _
          a. I can    b. I can’t          
     c. I could    d. I mayn’t
24.     'It is a very beautiful bird.' Exclamatory_
          a. What a beautiful bird!                
    b. What a beautiful bird is it!     
          c. What a beautiful bird it will!     
    d. What a beautiful bird it is!
25.     A  _  is a period of 10 years.
          a. decade    b. century  
   c. millennium    d. none
26.     Sabina has been a student at Sherpur High School for five years. Tense type is_
       a. Present Perfect          b. Present perfect Continuous
         c. Past Perfect             d. Past Perfect Continuous
27.     They requested the chairman to look _ the matter.
       a. in              b. into          
    c. up              d. at
28.     Freedom is man's birth right. Here 'freedom' is_
       a. Material Noun       b. Abstract Noun      
       c. Proper Noun        d. Collective Noun
29.     Which book do you like most? Here 'which' is_
         a. Pronoun     b. Adjective      
    c. Conjunction d. Adverb
30.     Bangladesh has rich deposit of_
       a. oil   b. gas c. coal  d. all
31.     If I were you, I handle the situation more carefully.
         a. would handle         b. will handle      
    c. would have handled         d. handled
32.     I can do it in  _  hour and  _ half.
         a. a, an     b. an, a       c. a, a     d. the, a
33.     The Headmaster and the Chairman to be present in the meeting yesterday.
         a. am             b. are          
    c. was            d. were
34.     The rat is moving _ the box.      
    a. in               b. into           
    c. inside          d. on
35.     The singular form of  'Those are benches' _  
         a. This is a bench  
    b. That are benches  
         c. That is a bench  
    d. Those is benches
36.     The _ gave birth of two puppies.
        a. male dog     b. female dog        
    c. cub     d. bitch
37.     The feminine gender of  'The hunter killed a lion'_
         a. The hunter killed a lion                  
    b. The huntress killed a lioness     
        c. The hunter killed a lioness        
    d. The huntress killed a lion
38.     Article is used based on _
         a. Spelling    b. Meaning       
    c. Sound     d. Pronunciation
39.     I do not like _ untidy girl.
         a. the    b. a           
    c. an    d. no article
40.     When does Bulbul wake up?   
     a. at 5 o'clock    b. at 6 o'clock      
     c. at 7 o'clock    d. at 8 o'clock
41.     The Black headed Oriole is a _ bird.
      a. calm    b. restless       
    c. gentle     d. familiar
42.     What does Bulbul believe?
       a. some jobs are important                         b. no job is important
       c. all jobs are important               d. different jobs are different
43.     To be healthy, everyone should follow_
          a. personal hygiene         b. his/her family health        
         c. his/her friend's health        d. his/her social health
44.     Lalon Shah was one of the_
         a. bards    b. poets         
    c. landlords     d. singers
45.     Shusong Durgapur is located under _ district.
        a. Narsingdi     b. Netrokona        
        c. Bagerhat     d. Jessore
46.     Shusong Durgapur is located on the bank of__
          a. Sureshwari river  
    b. Someshwari river     
          c. Dhaleshwari river
    d. Durgashwari river
47.     Shusong Durgapur has an amaging_
         a. scenery     b. temple           
         c. landscape     d. river
48.     Hason Raja was born in_
          a. 1850    b. 1851         
    c. 1854    d. 1856
49.     Usually a _ thinks about God, life and man.
          a. poet    b. king         
    c. landlord     d. bard
50.     We use computer in every _ of our life.
          a. corner    b. sphere     
    c. goal    d. success
51.     Spacecraft has won the_
          a. Saturn    b. Mars     
    c. Moon     d. Mercury
52.     Alexander Graham Bell invented telephone in _.
          a. 1870     b. 1875        
    c. 1876    d. 1878
53.     Which is a part of life to almost everyone?
        a. Internet     b. Mobile phone     
        c. Television     d. Telephone
54.     What does a postman do?
          a. cleans the rubbish     b. sells newspapers
          c. delivers letters         d. dusts the wastes
55.     ‘Oil your own machine.’ Here 'oil' is_
          a. Noun    b. Adjective     
    c. verb    d. pronoun  
56.     Write a story following the hints given below :
    A farmer...his goose...daily laid a golden egg...the farmer greedy... killed the goose to get all the eggs inside her...got not a single egg...Moral.    10
57.     Write a paragraph on Class Party/Your Favourite Teacher/Victory day.           10
 Answers

1. a 2. d 3. a 4. a 5. c 6. c 7. d 8. a 9. b
10. a 11. b 12. c 13. b 14. d 15. b 16. b
17. b 18. c 19. b 20. c 21. b 22. c 23. b
24. d 25. a 26. b 27. b 28. b 29. b
30. b 31. b 32. b 33. d 34. b 35. c 36. d 37. b 38. d 39. c 40. a 41. b 42. c
43. a 44. a 45. b 46. b 47. c 48. c 49. d 50. b 51. b 52. c 53. b 54. c 55. c
56. Try yourself
57. Try yourself

No comments:

Post a Comment